För skåningar

Recept på pinnastekt ål

   
 

Kev nunna smååla, rensade o färia; en tull, trä kilo bö bra om darr kummor en fira, fem karra ti gilled å di barra ska eda stegeål, ente nunn kogeål.

Fosst ska ålana ha lugged nunna tima ingsaltade.

Mela sin ing stegeålen me pivvor o salt nerrört i meled - ru, ente vidde. Ta myed timjan å stoppa ing i ålana om dom sko bö rikted goa . Di gjorr add di budde lutar å smagar gutt. Sin ska en ha en bageplåt full me alepinga, så en bör å me fitted. Di rännor ner mellom pingana. Po pingana snor en ålen ifro mitten å ud (ditta gjorr Pelle ifro Borrby osse - di e å hanom ja lärt mi ti o stega ål ifro fossta borjan).

Sist kan en stoppa nunna citronbida ing i ålana, om darr e nunn plass. Å så kan en lägga nunna bida imellom ålana. Di gjorr po si add darr e nudd syrrt. Annors bör ed änt.

Sin ska ålen ing i onen, å den ska va rätt varm. Darr står ålen ti den e fardi. Norr ålen borrjar bö farrdi, kan en se horr kytted liasom ballnar å släppor fro benen. Då ska den å onen å kvickt ing po bored.

Di ska va panntoflegröd ti. Inged anned, barra bir å syppa. Mallyrtabrännevin helst.

Di enda som e syng e nårr ed e åeded.

   
           
      Den som ente kännor forr ed, kan gi hundan i o lesa bogen Murresill o snurreduppa. Den som kännor forr ed kan lesa bogen. Darr e en faslians hupp recept po hunt en budde ska koka o stega ål (men ente ditta).