Den gången ett österlenskt ålagille
utlokaliserades till norra Småland
Vad är detta? Skall ålen fångas först?
En
del säger: "På ålagille får man inte ro". Visst får man!
Somliga får arbeta för ålen, medan somliga slipper.
De
mentala förberedelserna skedde på en klippavsats.
Köksmästaren delar upp ålen i mindre, för stekning, och större, för kokning.
Den småländske - f.d. österlenske - värden förbereder aptitretaren.
Alla hjälps åt, men potatisskalarna fick
inte vara i vägen.
Hantlangaren visar sig klyftig.
Så
här fin är ålen som skall pinnastekas, med äppel-klyftor och timjan.
Så
här litet kan gillet bli, när man skall åka långt, dvs. utanför Österlen.
Ålen med 35% fett kan vara direkt farlig att äta utan alkohol. Kiviksk
malörtabäsk är bäst.
Bilden är ungefär lika rörig som hela tillställningen.
Slutsats av hela ålagillet. Med lite
god vilja, ål från Österlen och gäster från Österlen går det bra att hålla
ålagille även i Småland. Åtminstone om värden har ursprung på Österlen.
Den här bilden är av värden. Han är värd den.
T.o.m. katten åt av den goda ålen. Det gav ett gott betyg åt köksmästaren.